איך להשתמש במחוללי שפה כמקפצה ליצירתיות שלך
- ד"ר לימור ליבוביץ
- 6 ביוני
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: לפני 4 ימים

כשהיוצרים יודעים מתי לעצור ולכוון, הבינה מאפשרת לקפוץ רחוק יותר – במקום להמשיך בתלם כמו כולם.
דוגמה רלוונטית לחודש יוני:
בואו נתכנן מסיבת סוף‑שנה עם רעיון מקורי במיוחד!
מה נעשה?
נתחיל סדנת לתכנון יחד עם התלמידים בכיתה שלנו כדי להשתמש במחולל שפה כמקפצה ליצירתיות. למשל, עם כיתה ו׳
בשלב הראשון - נבקש ממחולל השפה:
"תן לי רעיונות מקוריים, מגוונים וברי‑ביצוע למסיבת סוף‑שנה לכיתה ו׳. התקציב המרבי 500 ₪ ואין לנו ציוד אלקטרוני מתקדם.
אנא הצע:
• שני רעיונות אנרגטיים שמערבים את כל התלמידים.ות בפעילות אקטיבית.
• שני רעיונות רגועים המתאימים לחלל כיתה קטן או למזג אוויר חם.
• רעיון היברידי אחד שניתן לבצע גם בחוץ וגם בכיתה.
לכל רעיון פרט:
זמן הכנה וזמן פעילות משוער.
רשימת חומרים בסיסיים ובמחיר נמוך.
מרכיב הפתעה או אפקט “וואו” שיישאר בזיכרון.
דרך לשלב תלמידים.ות עם צרכים מגוונים.
פתרון גיבוי במקרה של גשם או אילוץ אחר."
בשלב הבא- המחולל יציע לנו מגוון רעיונות:
ערב פיצה‑וקולנוע בחצר.
אליפות משחקי רצפה.
מסיבת תחפושות בעקבות גיבורי ספרים.
פיקניק עם כתב‑חידה בפארק.
ועוד.
נו... לא יצירתי במיוחד. מה אתם אומרים?
ומה יקרה אם כל חברי הקבוצה יבקשו את אותה בקשה ממחוללי השפה (אפילו ממחוללים שונים)?
אנחנו עדיין יכולים להשאר בגבולות המוכר. לא מאמינים? נסו.
למה זה קורה? ומה המחקר אומר על הנושא של מחולל שפה כמקפצה ליצירתיות?
ספרות המחקר העדכנית מלמדת אותנו כי השפעת הבינה המלאכותית על יצירתיות המשתמש תלויה מאוד בהקשר, באופן השימוש ובמאפייני המשתמש. Generative AI יכול להיות זרז נפלא לחדשנות – להציע רעיונות, לפרוץ מחסומי כתיבה ולהמחיש רעיונות – ובכך לשפר תוצרי יצירה ואף לטפח כישרונות חבויים.
אך ללא תיווך נכון, הוא עלול גם ליישר קו ולדכא את הגיוון, להפוך יוצרים לפאסיביים, ולערער את תחושת היצירתיות האישית שלהם. מרבית המחקרים מסכימים שאין תשובה חד-משמעית של "מעודד או מחליש" – התוצאה תלויה איך ו-לשם מה משתמשים בכלי. נראה כי העתיד האופטימלי טמון באדם היודע לנצל את ה-AI להרחיב את אופקיו, מבלי לוותר על היצירתיות הייחודית שהוא עצמו מביא.
על-פי המחקרים האחרונים בתחום מחולל שפה כמקפצה ליצירתיות,
קיימות מספר תופעות הקשורות לאופן בו מכונות ואנשים עובדים יחד (כרגע):
“אפקט ההשטחה” (“flattening” effect) ללא הכוונה פדגוגית: במחקר חינוכי חדש חוקרים באוניברסיטת אורגון בשנת 2025 בדקו כתיבה יצירתית של סטודנטים בשלושה תנאים: ללא AI, עם ChatGPT ללא הדרכה, ועם ChatGPT עם הנחיות מפורשות מהמורה. נמצא ששימוש ב-AI ללא הדרכה יצר "השטחה" – הוא קידם את הלומדים הפחות-יצירתיים אך דיכא את רמת היצירתיות אצל המצטיינים. לעומת זאת, עם הדרכה פדגוגית נכונה לשילוב ה-AI, היצירתיות עלתה באופן משמעותי אצל כולם (בעיקר אצל בעלי היצירתיות הנמוכה מלכתחילה), ותחושת שביעות הרצון גם השתפרה. ממצא זה מראה שאופן השימוש (מודרך מול חופשי) משנה את ההשפעה – הדרכה ללמידה בשיתוף AI מאפשרת להפיק יתרון מ-ChatGPT בלי לפגוע ביוצרים המוכשרים יותר.
שיתוף פעולה אדם-בינה בהעלאת רעיונות יצירתיים: במחקר משנת 2024 נערכו חמישה ניסויים של העלאת רעיונות יצירתיים לבעיות יומיומיות (למשל, מתן רעיון למתנה מקורית, תכנון פריט חדש) תחת תנאים של: ללא עזרה, עם חיפוש בגוגל, ועם ChatGPT. הממצאים הראו ששימוש ב-ChatGPT הגביר את רמת היצירתיות של הרעיונות בהשוואה לאי-שימוש או לחיפוש רגיל. האפקט החיובי נשמר גם בבעיות מורכבות עם אילוצים רבים וגם במשימות שדרשו לכאורה אמפתיה, ו-ChatGPT הצטיין במיוחד ביצירת רעיונות חדשים באופן הדרגתי (אוסף חיבורים מקוריים בין מושגים קיימים). החוקרים מסבירים ש-ChatGPT טוב ב"שילוב בין מושגים מרוחקים באופן קוהרנטי" – וכך מספק זרם רעיונות מגוון וברור. עם זאת, ממצא מעניין הוא שהמשתתפים עצמם לא דירגו את הרעיונות שלהם כבעלי יצירתיות גבוהה יותר כאשר השתמשו ב-AI, אף שעל פי הערכת שופטים חיצוניים הרעיונות היו טובים יותר. כלומר, אנשים לא תמיד מודעים לשיפור ביצירתיות שמתקבל בעזרת ה-AI.
בהקשר של רעיונאות עם המכונות יש 2 תופעות ששווה להתעכב עליהן:
עוגן ראשון – מחוללי שפה נוטים להציע כיוונים "בטוחים" שמכוּנים Mid Probability Ideas. זה לא מסייע לנו לפתח יצירתיות כי כשהרעיונות הראשונים נשמעים טוב, המוח שלנו נלכד סביבם וקשה לפרוץ הלאה.
מוח-על משותף – כולנו מקבלים תגובות מאותו מאגר אימון. הסיכוי לקבלת רעיונות דומים בכל מחולל מתעצם. וכך, יש כאן אולי אשליה ש׳יצאנו מהקופסה׳ כי השתמשנו בבינה מלאכותית כדי לחולל רעיונות- אבל לא שיפרנו את התהליך היצירתי, אלא סייענו לנוון אותו. וגם- לא קיבלנו רעיון יצירתי אחד.
איך אפשר להפיק תובנות מהמחקרים הללו כדי להפוך את מחולל השפה למקפצה ליצירתיות?
הנה תרגילים מעשיים לפעילות בקבוצה בכיתה שלכם:
זוג רעיונות אישי– פעילות בשני שלבים: בשלב הראשון כל תלמיד ותלמידה ממציאים רעיון עצמאי ועוד אחד שנולד מה‑AI, בלי לחשוף את המקור. כלומר, 2 רעיונות לכל אחד- ואסור להם לגלות מה שלהם ומה של המחולל.
בשלב הבא: הקבוצה מנחשת מה מקור כל רעיון – והלומדים מגלים עד כמה הם שונים (או זהים). זה יתן לנו מושג טוב על היצירתיות האנושית וזו של המכונה, ויאפשר לנו גם להשוות ולבחור את הרעיונות הטובים ביותר.
התרגיל הזה נועד להתמודד עם הקושי של אנשים לזהות עליה ביצירתיות של עצמם ולהעריך אותה.
בקשו המהמחולל להציע רעיונות שרוב האנשים יחשבו שהם משוגעים לגמרי. זה יכול להזיז את המחולל מהכיוונים הבטוחים אליהם הוא נוטה, ולספק לנו מאגר חדש של רעינוות מקוריים.
אהבתם? שתפו!!
וספרו לי כאן בתגובות - איך אתם מעודדים יצירתיות בעידן המכונות?
אשמח מאוד אם תרשמו לאתר לקבלת הודעות וכן בצעו הרשמה לחברות Log In באתר כדי להיות מנויים לאתר ולהשתתף בשיח בנושאים שעולים כאן.
בנוסף, זכרו שניתן להזמין הרצאה מעוררת השראה וללמוד קורס מקוון בקצב אישי כאן באתר -״בינה בכיתה״.- קורס מלא לאנשי חינוך הכולל 60 הקלטות קצרות.
תוכלו גם ללמוד במיני קורס למתחילים הכולל 10 הקלטות קצרות שיכניסו אתכם לעולם הבינה מלאכותית בקצב שלכם. חדש באתר- מיני קורס הנדסת פרומפטים הכולל 15 הקלטות שיקח אתכם לרמה הבאה בחסכון בזמן ובפיתוח היכולות והכישורים שלכם.
וגם- הספר שלי ״דור ה-AI- לחנך ילדים בעידן החדש״ יצא לאור בסוף דצמבר השנה. תוכלו להזמין לכם עותק מודפס או דיגיטלי בהנחה כבר כעת.
ממש מעניין . הרבה פעמים יש נטייה לחשוב שה AI יפתור לנו ככה את כל הדילמות. אבל בעצם הוא גם יכול לקבע יצירתיות וייחודיות או להפוך אותה לכזו שכולם משתמשים בפתרונותיו ואז הפתרון הופך באלי...
כמה חשובה ההכוונה