top of page

השיגעון החדש של ChatGPT ו...החינוך

עודכן: 30 במרץ 2023

גם אני מסתובבת עם הרגשה שהדבר הגדול הבא כבר נמצא כאן.

אני מתכוונת כמובן לChat GPT ולעוד עשרות יישומי AI (בינה מלאכותית) שכובשים את השיח ברשת. אז מה עשיתי? קודם כל התנסיתי בעצמי כדי לברר איך הצ'אט החדש מתכתב עם יצירתיות.

ואז גם נכנסתי ולמדתי משני פודקאסטים ומהרצאה מצוינת של ערן עדי ציובן ממכון מופ"ת. אשלב אותם כאן בפוסט.

עד עכשיו- הבנתי 5 דברים חשובים שרלוונטיים לנו החינוך ובכלל בחיים שלנו בכל תחום.


  1. רבים וטובים מהעובדים כיום יאבדו בשנים הקרובות את מטה לחמם אם לא ישכילו לעבוד יחד עם המכונות. אני מתכוונת לפיתוח יכולות חדשות לנהל שיחה עם הבינה המלאכותית כדי להשיג יותר בפחות מאמץ/ זמן.

  2. פייק ניוז ונושאי אבטחת מידע שהטרידו אותנו עד עכשיו הם ממש בדיחה לעומת מה שיקרה בשנים הקרובות.

  3. בינה מלאכותית היא כבר לא "עניין של המתכנתים בעמק הסיליקון" אלא של כולנו, כולל הילדים שלנו. לכן צריך להגיב מהר ולהיערך עכשיו.

  4. השילוב של טכנולוגיות מייצר "סערה מושלמת" ומהווה נקודת אל-חזור בתרבות האנושית. בהרצאה ששמעתי ערן השווה את כניסת הChat GPT לתחילת מהפכת הדפוס.

  5. לא הכל רע. התעודדו. לכל טכנולוגיה חדשה התייחסו בחשדנות בהתחלה. ההבדל הוא מהירות השינוי- אף טכנולוגיה עד היום לא הגיעה למיליון משתמשים תוך 5 ימים.


אז מה למדתי מערן עדי ציובן בהרצאה על מה המהומה? Chat GPT Master Class



למדתי שהצאט הזה לא מבין את השאלה. הוא משתמש בסטטיסטיקה וקשרים סטטיסטיים כדי להנפיק לי תשובה. לא תמיד התשובה תהיה נכונה, ותצטרכו להמשיך ולשוחח עם הצאט כדי להגיע לתוצר הרצוי מבחינתכם. למרבה הצער, זה עובד הרבה יותר טוב באנגלית כרגע. ההצעה של ערן היא לנטוש את אופן החיפוש שהורגלנו אליו ולא להעביר את ההרגלים שלכם מהחיפוש בגוגל אל הצאט. זה פשוט עובד לגמרי אחרת. עם הצאט מדברים, הוא יסייע לכם לעשות כל מיני משימות ויתן לכם תוצאות שתוכלו לבקש ממנו לשנות או לטייב. אבל הוא לא מוצא לכם רשימה של מקורות. למעשה, הוא לא ממש מגיש לכם את המקורות שלו לבדיקה. אלא אם כן תכריחו אותו בשאלות נוספות. בנוסף, הצאט הזה הוא מכונה לומדת. אתם בעצם עוזרים ועוזרות לו ללמוד. לכן, חשוב לתת לו פידבק ואם משהו לא טוב או לא מדויק- תקנו אותו. זה יעזור לו להשתפר.

בפודקאסט של דרור גולברמן ודני פלד (בזמן שעבדתם) בנושא בינה יתרה הדגישו זאת אף יותר. הם הבדילו בין חיפוש בגוגל שנותן לנו מיליון תוצאות בשברירי שניה (ואז צריך לסנן, לבקר, לארגן, לסכם..), לבין התשובה של הצאט שמנפיק לנו תוצרים גמורים של סילבוס למנחה, מערכי שיעור, תסריט למחזה, תיאור של תמונה ועוד. אני ביקשתי ממנו לתרגם לי פוסט מהאתר שלי לאנגלית והסברתי לו מי קהל היעד שלי. קל!


אבל, לא הכל ורוד...

מהפודקאסט של הסדרה הייטק בפקקים על ה Chat GPT למדתי על ההזדמנויות והסכנות. לדוגמה- אין להכניס פרטים אישיים שלכם לצאט. זו תוכנת קוד פתוח שחשופה לכל אחד. בנושאי זכויות יוצרים חשוב לדעת. חשוב לדעת- מותר לאמן את ה Chat GPT בתוכן המוגן בזכויות יוצרים (מתוך אתר משרד המשפטים), וכרגע הוא מתאמן. אנחנו עוזרים לו להתאמן בשאלות שלנו. אבל אם נכניס אליו מידע פרטי- הוא מעביר אותו לבעלים של החברה- ובכך אנחנו פוגעים בזכויות הפרטיות שלנו. כל התוצרים שנייצר באמצעותו שייכים לחברה. לגבי המודל העסקי של החברה Open.AI שבנתה את הChat GPT הזה, הם מאפשרים לך לבנות באמצעות ההמצאה שלהם יישומים חדשים אבל יש תנאי- אתה לא יכול להרוויח יותר מפי מאה הכסף שהשקעת. כלומר- תשקיע 40 אלף שקלים- מותר לך להרוויח מהיישום 4 מיליון שקלים. כך הם שומרים על הוגנות מצד אחד ומצד שני מאיצים את השוק היזמי.


כדאי לדעת שיש כבר עכשיו עשרות (או מאות) יישומים מבוססי Chat GPT. ועוד המון יישומי בינה מלאכותית שכבר עובדים ואפשר לנסות.


אם תרצו מאגר זמין כרגע- אני ממליצה על המאגר של מכון מופ"ת. הם הרימו את הכפפה וכל יום מעדכנים אותו ביישומים חדשים.


מתוך המאגר הזה בחרתי הפעם ביישום Pictory.ai ובאמצעותו בניתי בזמן ממש קצר סרטון ובו טקסט מאחד הפוסטים שלי באנגלית.


אז קצת על התהליך- נכנסתי לאתר והצצתי בסרטון לקבלת הדרכה קצרה.

האתר מאוד ידידותי. יש דרכים רבות לקבל מידע והאתר נוח להפעלה. המון תבניות עיצוב לבחירה וקל מאוד למחוק ולערוך עד קבלת התוצאה הרצויה, כולל סאונד, הוספת לוגו, טקסט ופונט.

אפשר לבחור בין מגוון אפשרויות- להעלות סרטון שלכם ולערוך אותו, לבנות סרטונים ממאמר, מטקסט או מתמונות שלכם. אני בחרתי ליצור סרטון מטקסט באנגלית. אגב, בעברית אי אפשר כי הוא לא מבין עברית.

אז איך הבינה המלאכותית מקצרת את זמן הכנת הסרטון?

פשוט. הבינה המלאכותית מזהה את המילים ומחפשת במאגר הסרטים שלה וידאו מתאים, ומוסיפה אותה ברקע באופן אוטומטי. את התוצאה הזו, הראשונית, אתם עורכים לשביעות רצונכם.

באופן מיידי יש לכם סרטון שיווקי מדהים מתמונות, תקציר של וובינר שעשיתם או סרטון המורכב מצילומי הטיול שעשיתם אתמול עם הכלב בשכונה.


האם היישום הזה עשוי לייתר את עבודת המעצב הגראפי? כנראה של חלק מהם. אומרים זאת גם על מקצוע אחר- עורכי דין.

מי שלא יסתגל לעבודה עם היישומים החדשים ויצליח להפיק מהם יותר בפחות זמן- יישאר כנראה בחוץ בשלב מסוים. זה לא יקרה מיד, אבל צריך להתכונן כבר כעת.


ומה בנוגע לפייק ניוז? ההערכה היא שיהיה קל יותר לזייף. בפודקאסט "בינה יתרה" שמעתי על האפשרות לקחת תמונה שלכם, להוסיף לה דיבוב לפי בחירה ולפרסם זאת ברשת. ולכו תסבירו שלא אמרתם את זה. התוצאה תיראה מאוד אמינה!


בואו נחזור לחינוך וללמידה.

ואם אני רוצה לברר אם התלמידים שלי למדו וכתבו בעצמם או השתמשו בבינה מלאכותית?


הטכנולוגיה כבר עכשיו נותנת פתרונות זיהוי יעילים, והעתיד יהיה יעיל וטוב יותר בזיהוי זיופים.

לדוגמה- GPT-2 Output Detector מזהה אם הטקסט נכתב על ידי מכונה.


יש דוגמאות כבר עכשיו לאיסור של מערכת חינוך אחת לפחות (ניו יורק) לפתוח אתרי Chat GPT בין כתלי ביה"ס. אבל האינטרנט בכל מקום... מה הם יעשו כשהתלמידים ישתמשו בצאט בכל הקשר אחר בחייהם?

חשוב, לדעתי, ללמד כללי זהירות, כמו בכל טכנולוגיה.

חשוב לא להתעלם.

אלא לנסות להכיר ולהיטיב את השימוש בכלים הללו. גם בהקשרי למידה וחינוך.

אחרת- נהפוך ללא רלוונטיים.


אפרופו רלוונטיות,

צפו במורה לשפה האנגלית בטיקטוק שלה מסבירה איך היא מתכננת להשתמש בChatGPT בכיתה שלה.

והיא לא היחידה.

ראו כאן בקישור-


חושבים כמו המורה הזו או אחרת?

רוצים להצטרף לדיון על בינה מלאכותית בחינוך ובלמידה?


אשמח מאוד אם תרשמו לאתר לקבלת הודעות וכן בצעו הרשמה לחברות Log In באתר כדי להיות מנויים לאתר ולהשתתף בשיח בנושאים שעולים כאן.


חדש- קבוצת וואצאפ של האתר בקישור כאן https://chat.whatsapp.com/J389jYeROFVFU3xe1LHrh7

בנוסף, זכרו שניתן להזמין הרצאה מעוררת השראה גם בנושא ChatGPT טכנולוגיה וחדשנות בחינוך היום.

בהצלחה מורי המאה ה-21!

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page